Grifalco della Lucania

Aglianico del Vulture wordt gemaakt van de Aglianicodruif. Deze typische druif uit het district Basilicata (ook wel Lucania genoemd), gelegen in het uiterste zuiden van Italië, behoort er tot de oudste druivensoorten. De streek van de Vulture is erg geschikt voor de teelt van de Aglianicodruif. In 2011 werd dit extra in de verf gezet door de 'Aglianico del Vulture ' de status van DOCG te geven. Het is de enige DOCG binnen Basilicata.Basilicata|aglianico|vulture

De Aglianicodruif is oorspronkelijk afkomstig van Griekenland, maar wordt momenteel vooral geteeld in Italië, in de districten Puglia, Campania en Basilicata. Het is een druif die kwalitatief zeer hoogstaande wijnen met een mooie houdbaarheid biedt. Ze combineert uitstekend frisse zuren met voldoende tannines. Een elegante smaak van zwart fruit en chocolade zijn typisch voor de soort. De Aglianico vult samen met de Nebbiolo en de Sangiovese de top 3 van Italiaanse duivenrassen.

Grifalco della Lucania, oorspronkelijk een Toscaans wijndomein, koos er voor om Toscane te ruilen voor Zuid-Italië. Sindsdien produceert het domein top-Aglianicowijnen. Ze worden allemaal gemaakt van 100% Aglianico.

Grifalco Aglianico del Vulture DOC

100% AglianicoGrifalco|aglianico|vulture

De Grifalco is afkomstig van 3 verschillende wijngaarden met een gemiddelde hoogte van 300 meter. De leeftijd van de stokken varieert van 6 tot 30 jaar. 20% rijpt 12 maanden in Franse 'barriques'. Deze wijn is een mooi voorbeeld van de klasse van een Aglianico. In de neus ontdek je vanille, kruiden, chocolade en heerlijk rood fruit. In de mond is deze wijn finessevol en sappig. Een prachtwijn voor een toch nog zachte prijs.

17 euro (incl. BTW)

 

Damaschito Aglianico del Vulture DOCDamaschito|aglianico|vulture

100% Aglianico

De Damaschito is afkomstig van een wijngaard in de gelijknamige zone. De wijnstokken zijn 30 jaar oud. De wijn rijpt 12 maanden in Slovenisch eik en daarna nog eens minstens 12 maanden in de fles. In de neus heb je ook hier veel finesse, mineraliteit, kruidigheid, bloemetjes en rood fruit, maar ook herfstgeuren (natte bladeren) en aardse tinten.

De smaak bevestigt de neus. Lekker fruit, mooi in evenwicht, met sappige tannines en wat een lengte! Volgens de producent zal deze parel alleen nog verbeteren met een keldertoekomst van 10 tot 15 jaar!

23,50 euro (incl. BTW)

Site Map | Printable View | © 2009 - 2019 VigneLier |